Alifah Amelya
Salam.



"Sekarang kita belajar macam mana nak buat jadual belajar. Keluarkan sehelai kertas dan alat tulis. Lukiskan kotak jadual yang macam akak buat ni. Lepas tu, isikan dalam kotak2 masa dan subjek yang adik-adik nak ulangkaji. "

"Akak, nak buat sampai hari jum ke hari ahad?"

"Ikut kesesuaian masa adik-adik je, tak kisah pun. Lagi best kalo boleh buat sampai hari ahad."


"Nak lukis spongebob kat jadual ni boleh kak?"



*erk* "Boleh2. Adik-adik boleh hias jadual tu ikut kreativiti masing-masing."

"Akak, macam mana nak lukis awan yang macam akak buat tu?"



"macam ni..." [sambil melukis di papan putih]

"Alaaa...susah la. Akak buatkan la."

*erk* " X susah...cuba ikut macam akak buat ni." [sambil melukis lagi di papan putih]

"Alaaa...malas r nak buat."

*Hadoiyaiii...*menepuk dahi*

Seketika kemudian...

"Dah siap belum, adik2?"

[Semua serentak]"Dah siap kak!"

"Meh akak tengok. "[sambil meneliti]

Ikhwan, mane boleh study Sains dari kol 6-7 pagi. Masa tu kan kena bersiap pegi sekolah.

Nizam, mana boleh study Matematik dari kol 10-11 pagi. Kan masa ni Nizam dok kat sekolah.

Haaa...jadual ni bagus Aishah, semua lengkap.

Setelah selesai....

Ok, akak dah tengok semua jadual adik2, kebanyakannya dah ok tapi ada yang kena betulkan sket2. Nanti akak tunjukkan macam mana

"Alaaa...boring r kak buat jadual. Jom la main game."

*Haih*



Kesimpulan: Apabila menjadi fasilitator untuk adik-adik yang bakal menduduki peperiksaan UPSR, sila lengkapkan diri dengan ketahanan mental dan fizikal yang tinggi.
3 Responses

  1. AziRa AziZ Says:

    Hahaha..
    Bebudak la katakan..
    ;P


  2. 23raDzee Says:

    haih... itu x cukup teruk lg kot...
    cube ko bygkan kalo ko jd cikgu...
    hari2 nk kne mengadap budk2 mcm tu