Alifah Amelya

Hari ini dah masuk hari ke-17 Piala Dunia berlangsung. Perlawanan menjadi semakin sengit. Tapi, aku bukan nak ulas pasal bola kat sini. Itu aku serahkan kepada yang lebih arif.


Dulu aku tak layan bola. Kadang-kadang saja. Itu pun terpaksa sebab televisyen telah dijajah oleh abang aku. Selepas beberapa rentetan insiden yang menarik, aku tersangkut kepada Chelsea dan dari situlah bermulanya kisah aku dan bola.


Setakat ini hampir setiap perlawanan Piala Dunia aku tonton, sama ada di rumah atau di kedai mamak; kecuali perlawanan awal pagi sebab aku tahu akhirnya nanti televisyen yang akan menonton aku ha3. Oleh itu telah menjadi rutin aku setiap pagi untuk menyemak keputusan perlawanan awal pagi sejak bermulanya demam bola ni. Untung ada Astro di rumah.


Kaum hawa yang meminati bola bukan lagi satu perkara luar biasa pada zaman moden ni. Tapi semua orang kata yang perempuan minat bola sebab David Beckham, sebab Ronaldo; sebab semua hensem-hensem belaka. Memang tak dapat dinafikan hakikatnya begitu, tapi ia tidak semestinya releven untuk semua gadis di luar sana. Dalam kelompok itu, ada kaum hawa yang meminati bola kerana BOLA.


Bukan senang menjadi gadis yang minat bola kerana BOLA. Pertama sekali soal keselamatan. Menonton bola di kedai mamak berbeza dari menonton di rumah; suasana hiruk-pikuk dan orang ramai boleh mempengaruhi emosi kita ketika menonton. Lagi-lagi kalau menonton di Dataran Merdeka di hadapan skrin besar, bila gol dijaringkan semua bersorak bersama. Seronok! Tapi, perlawanan bola selalunya berakhir lewat malam dan awal pagi. Di waktu-waktu begitu si gadis perlu meningkatkan kesedaran keselamatan terhadap persekitarannya ketika dalam perjalanan pulang untuk mengelakkan kejadian yang tak diingini. Mak ayah aku selalu berpesan, anak dara tak elok keluar sampai lewat malam. Aku faham maksud mereka, mereka bimbang akan keselamatannya anak perempuannya yang gilakan bola ni. Sebab tu, aku selalu membawa teman bila menonton bola supaya mak ayah aku lebih senang hati.


Kedua, soal teman. Gadis yang minat bola kerana BOLA memang susah untuk ditemui. Setakat ini aku pun belum berjumpa lagi. Makanya, aku dapat mengajak teman yang sejantina untuk menonton bola bila ada pemain kacak sahaja, ataupun mereka yang terpaksa menemani teman lelaki. Sebab itu aku lebih selesa menonton bola dengan kaum Adam. Mereka pun lebih arif tentang bola, apa-apa persoalan aku boleh tanya saja pada mereka. Tapi bila menonton dengan teman bukan sejantina, mak ayah aku kembali risau semula ha3.


Aku minat bola kerana BOLA. Bukan mahu bermegah atau menunjuk, tapi sekadar menjelaskan kepada semua bahawa masih ada ramai gadis di luar sana yang meminati bola bukan kerana ketampanan atau kehenseman pemain. Sekiranya ada yang meminati pemain-pemain tertentu, aku pasti bukan kerana semata-mata rupa paras pemain tersebut. Aku suka Lampard, sebab dia kacak DAN latar belakang serta skil permainan dia. Aku juga minat Drogba, Kalou, Suarez, Simao, Klose, Messi…


Bagi aku, bola sepak ada daya tarikannya yang tersendiri dan unik, cukup untuk menghiburkan aku. Biarlah orang dengan kata-kata mereka.



Nota kaki: dok sedap bercerita ni, sekali nanti dapat laki yang x minat bola. Haih sudah…


Alifah Amelya

Dengar lagu ni kat nightclub city. Macam layan tapi dapat dengar sekerat je. Tertanya-tanya siapa empunya badan yang nyanyi, stail da macam David Archuleta. So, try la google dan donlod lagu nih. Tangkap chenta lak lepas dengar lagu ni dari awal sampai habis.

Mari layan sama-sama~! *mode jiwang karat*





Dance with Me by Shane Harper

VERSE 1
I don't know what to do here
I can't get my eyes off of you dear
everything you do is amazing
and I'm just saying you're so...
beautiful in every way
girl could you please just stay

CHORUS
I'm just saying what is real
and I'm just saying how I feel
when I'm with you I'm on top of the world, could you be my girl?
I get the chills on a warm summers day and when I'm with you
you take my breathe away
walk with me, talk with me and, stay with me
and when they drop the beat
dance with me

VERSE 2
I get nervous when I'm talking to you
but on the dance floor you know I can come through
I know how to lay it down, listen to the sound
baby let your body hit the ground, let your body hit the ground

CHORUS
I'm just saying what is real
and I'm just saying how I feel
When I'm with you I'm on top of the world, could you be my girl?
I get the chills on a warm summers day and when I'm with you
you take my breathe away
walk with me, talk with me and, stay with me
and when they drop the beat
dance with me

BRIDGE
well I've danced before with other girls
but not like this
I've moved to the rhythm a thousand times
but not like this
this is the difference
you're the one I'm missing
just give me a try
I'll show you why...

DOUBLE CHORUS
I'm just saying what is real
and I'm just saying how I feel
when I'm with you I'm on top of the world, could you be my girl?
I get the chills on a warm summers day and when I'm with you
you take my breathe away
walk with me, talk with me
and, stay with me and when they drop the beat
dance with me

I'm just saying what is real
and I'm just saying how I feel
when I'm with you I'm on top of the world, could you be my girl?
I get the chills on a warm summers day and when I'm with you
you take my breathe away walk with me,
talk with me and, stay with me
and when they drop the beat
dance with me

Alifah Amelya


Crushcrushcrush by Paramore

I got a lot to say to you
Yeah, I got a lot to say
I noticed your eyes are always glued to me
Keeping them here
And it makes no sense at all

They taped over your mouth
Scribbled out the truth with their lies
You little spies
They taped over your mouth
Scribbled out the truth with their lies
You little spies

Crush
Crush
Crush
Crush, crush
(Two, three, four!)

Nothing compares to a quiet evening alone
Just the one-two of us, who's counting on
That never happens
I guess I'm dreaming again
Let's be more than this

If you want to play it like a game
Well, come on, come on, let's play
Cause I'd rather waste my life pretending
Than have to forget you for one whole minute

They taped over your mouth
Scribbled out the truth with their lies
You little spies
They taped over your mouth
Scribbled out the truth with their lies
You little spies

Crush
Crush
Crush
Crush, crush
(Two, three, four!)

Nothing compares to a quiet evening alone
Just the one-two of us, who's counting on
That never happens
I guess I'm dreaming again
Let's be more than this now

Rock and roll, baby
Don't you know that we're all alone now?
I need something to sing about
Rock and roll, hey
Don't you know, baby, we're all alone now?
I need something to sing about
Rock and roll, hey
Don't you know, baby, we're all alone now?
Give me something to sing about

Nothing compares to a quiet evening alone
Just the one-two of us, who's counting on
That never happens
I guess I'm dreaming again
Let's be more than
No, oh

Nothing compares to a quiet evening alone
Just the one-two of us, who's counting on
That never happens
I guess I'm dreaming again
Let's be more than
More than this
Ohoh ohoh ohoh
Oooh...

nota kaki: one of my favourite playlist
Alifah Amelya

Macam best lak tajuk entri kali ini *memuji diri sendiri*.


Walaupun macam-macam rintangan dan halangan, plan tetap jadi. Bermula dengan kupon free, ruam-ruaman dari angin Filipin, ‘almost’ outstation dan surprise guests yang tak berapa nak surprise, akhirnya berkumpullah semua di Sungai ‘Duit’.


Nuex & Syed

Mula-mula nak singgah kat rumah korang untuk amik barang je, tapi last-last sampai ke Seremban amik sampel tahi lak. On the spot ajak karok terus ON. Korang memang geng jinggo ad-hoc yang paling BEST!

Syed as usual susah nak behave bila dia dah ‘all out’, especially bila nampak tiang besi dalam lif.

o---ma---gad! Apa yang tak patut nampak aku telah nampak! Haish~ gelap hati 44 hari. Nasib baik takde orang lain dalam lif tu sekali, kalau tak…

Bila Syed berdiri sambil pegang mic dan tangan dalam poket, maknanya dia tengah feeeeeeeeeel giler nyanyi lagu tuh. Bila dia dah feeeeeeeeeeel, Nuex selaku guru vokal dan tempo secara automatiknya akan membantu dia ‘lebih’ menghayati lagu tu dengan iringan tepukan tangan. Nice combination :)

Nuex lak as usual dengan vokalnya yang mantap.; seems like he can sing almost any songs. Walaupun keesokan harinya ada presentation, sempoi je lepak sampai kol 2 pagi. Maybe aura dari SEED membantu sedikit sebanyak untuk presentation tu, so dia tak la risau sangat kot.


Cik Eskrim

“rashes or no rashes, malam ni consider on ya” --> statement paling hebat abad ini!

Rushing terus dari ofis dengan tomi, cik kak ni memang bersungguh-sungguh dah nekad nak bervokal jugak malam tuh. Dengan sedikit tutorial macam mana nak guna remote, dan voila! cik kak ni pun all out dengan vokal yang mantap, especially lagu Aerosmith.

Ni first time ever aku karok ngan cik eskrim since aku kenal dia. Pheeewwiiit~ Malam tu jugak entah kenapa ITU sentiasa nak mencapap, siap ada bukti dalam gambar lak tuh. Maybe sebab tuan dia excited overdose kot hahaha. Apa kata lain kali tak payah bawak ITU, mesti lagi best! Muahahaha ….*mode menggatal*


Tomi

Ketiadaan tranportasi tidak menghalang orang yang nun paling utara turun berkarok dengan hasil usaha gigih cik eskrim. Ini bermakna kalau tomi langgar fungkuq orang lagi lepas ni pun takkan menjejaskan aktiviti jingo dia. Bravo!

Aku rasa aku boleh kira tengah jari berapa kali aku karok ngan mamat nih. *flashback jap*

1…2…3…rasanya campur kali ni punya tak sampai pun 5 kali kot. Pilihan lagu dia pun agak….err…menarik, especially lagu IBU. Tapi sebabkan semua pun tak tahu lagu ni, so layankan jah~



Selain bervokal, aktiviti fizikal juga tidak dilupakan. Asal boleh je semua nak joget and macam biasa la syed paling ‘terserlah’.


[Waka waka + asereje = semua tercungap-cungap] --> equation paling BEST abad nih!


Lepas penat bervokal dan aktiviti fizikal, sesi fotografi lak di mana-mana sahaja yang rasa best, lepas tu baru la masing2 balik. Tak sempat pun duduk mapley sembang-sembang sampai matahari terbit. Masing-masing ada komitmen keesokkan harinya, nak buat macam mana kan.


What’s meant to be just an impulsive idea turned out to be a total out-of-this-world fun! Maybe we should do this more often. *grinning*


Geng Waka Waka yang best!



Nota kaki buat Tomi + Cik Eskrim: Lupe nak apologize malam tadi pasal surprise guest tuh. Sori ye. Heeeee~ saja je nak menceriakan hari anda dengan tanda tanya dan spekulasi. :))


Alifah Amelya

Tagged


Bila tengok tajuk entri blog cik eskrim, dah dapat agak aku mesti kena tag sekali hahaha.


Wahai cik Wonder, terima kasih kerana sudi menjadi heroin saya di kala kesusahan. Maybe anda boleh tubuhkan “Kelab Penyelamat Kereta yang Break-Down”. Maka, saya selaku ahli Pet menyahut seruan tag anda.

So, here goes:


1. Apa yang bermain di fikiran you all sekarang ?
Bila la aku nak kena panggil interview nih?

Tengahari ni nak masak lauk apa?

Nakpergi ke x gig petang nanti? Kalau x pegi kang taching lak kazen aku sorang tuh…

Kenduri kawen kak poji sempat x nak g esok?

Sume orang nak kawen da, aku bila lagi?

Dan banyak lagi…..


2. Apakah nama samaran you all ?
Kawan2 - Pah, Ipah, Kak Pah, aLee, cik aLee

Cik eskrim – Ali-Phant

Fatin – Mok

Bonda - Aainaa

Family + Kazen + Razan – Amy

Orang2 yang x sanggup panggil pompuan dengan nama aLee - Ally


3. Berikan 3 orang yang you all sayang ?
definitely my family comes first!

then all my frens in burhan...

then semua orang yang sayang kat aku hahaha



4. Panggilan untuk si dia?
sape dia ni? *buat2 x tahu*


5. Hadiah yang you all impikan dari seseorang yang istimewa?
errr da xde yang istimewa laaa... bila dah ada nanti baru bley mintak kot

6. Blog mana yang you all suka visit ?
- cik eskrim: dia ni banyak story2 kt blog. So kalo nak tau update psl dia, baca blog je sudey…

- Waneeta: suka baca point of view dia psl life

- Schlotzsky: entri dia ni macam2. X bosan kalo baca. Pastu suka post video2 youtube yg best

- Rudezainy: suka quotable quotes dia

- Myraspberry: dia ni rajin update blog dia, almost everyday

- Aleisa Nadia: cite psl life dia, in her own point of view pun best gak

- pillow talk: blog dia ni kdg2 byk merapu, tapi rapuan dia kelakar

- alipah nadiya: sbb dia adik aku ha3

- my journey: entri dia banyak berbentuk ilmiah n muhasabah diri

- Xira: suka baca dia bercerita, kadang2 kelakar, kadang2 sentap. Tapi lama da dia x update.


7. Tag kan kepada 15 blogger you all
Ramainya~ sape2 yang baca entri ni, korang la kena tag. Ha3 senang cite. Silalah laksanakannya ye.



Photo-Shooting

Tadi pergi ke Putrajaya, tengok 1Malaysia International Dragon Boat Festival. Pukul 8 bertolak, tapi pukul 11 dah balik sebab cuaca mula panas. Panas yang x bley blah. Haish~ kalau tau awal2 bawak payung sekali. Banyak gak negara yang turut serta; New Zealand, Filipin, Indonesia, Hong Kong dll.

Anyway, kalau nak tengok gambar-gambar sila klik di sini.



S+S Malaysia 2010

Dateline tak lama lagi. Saya sedang berusaha menyiapkan dua naskhah skrip, satu BM satu omputih untuk dihantar. Wahai ilham, sila hadir!



Cuti Sekolah = Kenduri Kahwin

Dah jadi adat di Malaysia, bila cuti sekolah saja mesti penuh dengan undangan perkahwinan. Kepada kawan-kawan yang bakal mendirikan rumahtangga, maaf tak dapat hadir, banyak kekangan terutama sekali faktor kewangan heeee~

Saya ucapkan semoga anda berbahagia bersama pasangan sehingga ke akhir hayat.