Alifah Amelya
Hari ini aku bangun dengan perasaan yang sangat berdebar. Hari ini adalah hari ITU - keputusan Digital Film Fest anjuran Panasonic. 16 April yang lepas setelah mengharungi pelbagai onak dan duri aku berjaya submit skrip aku dengan ditemani oleh Doreena Natasha Hidayu.
*FYI 16 April adalah tarikh tutup penyertaan ha3*

Masuk ofis je terus buka website ITU. Muka depan tertera pengumuman terkini.



"Due to overwhelming response, we have selected 30 instead of 10 entries to qualify our pitch. 20 out of the 30 entries will be shortlisted for the Semi Final round."

Dalam hati aku:
Giler arrggh~! Ramainya orang yang masuk! Haish~ peluang untuk terpilih macam makin tipis lak.

Aku pun klik la untuk semak senarai skrip yang terpilih.
*tangan da sejuk tahap gaban nih * Tapi bila klik keluar ni pulak...



"Shortlisted Entries: Coming Soon"

Dalam hati aku:
Kwang ajau tol~! Pehal lak coming soon nih??!! Xde orang update ke?? Jantung aku xbley handle excitement macam ni, collapse kang....

Ok, tenang. Takpe. Try call terus la.

Truuuttt....trrruuuttt....
aLee : Hello. Good morning.
DFF (girl) : Good morning.
I'm Alifah calling from Sepang. I would like to inquire the shortlisted script for DFF.
Oh, yes. One moment please.
*macam skrip Your call please la pulak*
DFF (guy) : Yes, how can I help you?
I'm Alifah calling from Sepang. I would like to inquire the shortlisted script for DFF.
Oh, the result will be posted in the website.
Yes, but I checked it and the only thing that appears is "coming soon".
Maybe the system hasn't been updated yet. When was the last time you check?
Err..5 mins ago.
*mamat tu terdiam kejap* Oh, i see. Ok, how about I check it for you? Can I have your name?
Oh, I'm calling on behalf of my friend.
*propa sangat~!* Mohd Sahrudin. S-A-H-R-U-D-I-N.
All right. I'll call you back later. Your number please?
017 6*****7. Thank you.

Seketika kemudian telefon pun berbunyi....
Hello miss. I'm the one that you call just now.
Yes~! Macam mana?
Ok, the scripts that are chosen will be inform throught phone call. Kami akan call personally la.
Owh...i see. So takkan postkan dalam website la?
No. Yang akan post dalam website is the top 20 shortlisted only.
*hadoiyai...camtu lak. x kira, aku nak tahu gak.*
I see. Saya tak boleh check manually dengan u ke?
It's ok, your friend will get the phone call if he is shortlisted.
*hek eleh...xnak gtau jugak tuh. nak x nak kena guna teknik propa gak nih*
(dengan penuh kepropaan) Actually macam ni. My friend tu eksiden dan still dalam hospital. He has lost his phone. Dia yang suruh i tolong tanyakan ni. Oh dear! how was your friend?
*hek eleh...ke situ lak dia nak tanya. Soklan aku x jawab lagi nih*
Oh, dia ok je. So, how?
Never mind. We will also send notification through email. If he did not make it, he will still get a thank you note from us.
*s_ _ t~! apsal ko kedekut sangat nih??*
(dengan pasrahnya) Oh ya ke? all right then. Thank you for your help.

Makanya aku dengan segera menghubngi Udin dan memaklumkan kepadanya. Tapi tak lama kemudian Udin pun mesej aku semula.

" Cik.kat web dff bgtau 24 may br kuar..rujuk contest structure no.4"

Aik? pulak dah. Aku pun check la.




Yup, apa yang Udin cakap betul. Ada dalam website tu.
*Hadeeiii~ mamat tadi tu tahu ke tak tahu benonye nih? Aku pun konfius da nih. *

"Orite bebeh. Ak pn xprasan. Ak kol diorg td, org yg in charge tu pun xtau kot ha3"

"tp kt judging & evaluation tulis 10 mei qualified will be notified by 14 may...konfius2"

"Ha3 diorg xupdate r tuh. Pttnye dlu 10 entry je tpilih, 14 mei kuar rsult. tp sbb byk sgt pnyrtaan, diorg tmbh jd 30 entry, pspon 24 mei br anounce. lg tmbh bdebar ak dibuatnye"


Makanya, penantian aku belum lagi berakhir. Kena tunggu lak 24hb. Haish~

Walaubagaimanapun, di sini aku nak ucapkan terima kasih kepada semua yang terlibat dalam proses pembikinan skrip tersebut:
Ryhunt, Dqwan, Dqim, Kak Su, Topek, Poji, Tomi, Udin, Syed, Nuex, Wan, Xira, Azie, Ecah, Im propa dan kwn2, Jack, Akif, Ling2, Doreen, Irsyad

terima kasih atas cambahan idea dan komen anda.

Penaja Lokasi - Bilik Sri Pinang, Ameerali, McD, Oldtown Kopitiam Bangi




5 Responses
  1. r u d z Says:

    ni dh boleh buat lg satu skrip dah ni...


  2. Cik Alee Says:
    This comment has been removed by the author.

  3. hmmmm....(sambil mengusap janggot)
    boleh dipertimbangkan


  4. theUdinese Says:

    oit..ko kate aku acident n masok hospital?
    cet! haha


  5. hahahaha sori beb
    tapi btol ape...
    dlu masa teater kencing peluh ko kan eksiden
    ha3 aku ceritakan berdasarkan kisah benar
    jgn marah naaaa...