Alifah Amelya

Salam.


Anda suka dengar lagu? Sudah tentu. Di dunia ini mana ada orang yang tak suka dengar lagu, yang berbeza mungkin citarasa setiap individu. Muzik dan lagu pula ada macam-macam genre; ada jazz, pop, balada, nasyid, rock, heavy metal dan lain-lain lagi.


Kenapa orang suka dengar lagu? Mungkin kerana liriknya yang sentap menusuk kalbu, atau iramanya yang mampu membuat kita ingin menari mengikut alunannya dan mungkin juga sebagai hiburan semata-mata untuk memecah kesunyian di pejabat. Walau apa pun alasannya, muzik tidak dapat dipisahkan lagu dari kehidupan seharian kita.


Tapi entri kali ini bukan pasal muzik atau lagu, tapi pasal LIRIK. Saya nak berkongsi dengan semua 6 lagu barat yang menjadi siulan ramai walaupun liriknya boleh dikategorikan sebagai ‘entah apa apa’. Jom layan~!


Lagu #1 Who Let the Dogs Out – Baha Men




Who let the dogs out (woof, woof, woof, woof)
Who let the dogs out (woof, woof, woof, woof)
Who let the dogs out (woof, woof, woof, woof)
Who let the dogs out (woof, woof, woof, woof)


Lagu ni pernah menjadi lagu tema untuk filem Walt Disney bertajuk The Shaggy Dog. Lepas ni buat lagu pasal keluarkan kucing pula nak?



Lagu #2 Whenever Wherever – Shakira



Lucky that my breasts are small and humble

So you don’t confuse them with mountains


Sungguh tidak logik kekeliruan ini…



Lagu #3 London Bridge – Fergie



How come every time you come around
My London London Bridge want to go down
Like London London want to go down
Like London London be going down


Kenapa bila kau datang jambatan London saya nak turun? Sila jawab!!




Lagu #4 I’m Blue – Eiffel 65



I have a blue house with a blue window
Blue is the color of all that I wear
Blue are the streets and all the trees are too
I have a girlfriend and she is so blue
Blue are the people here that walk around
Blue like my Corvette it's standing outside
Blue are the words I say and what I think
Blue are the feeling that live inside me

I'm blue (da ba dee...)
I'm blue (da ba dee...)


Rumah, tingkap, baju, jalan, pokok, awek, orang, kereta -- semua biru. Biru, biru, biru, biru, biru, biru, biru, biru, biru, biru, biru, biru, biru, biru, biru, biru, biru, biru, biru, biru, biru, biru, biru, biru, biru, biru, biru, biru, biru, biru, biru, biru, biru, biru, biru, biru, biru, biru, biru, biru, biru…



Lagu #5 Macarena – Lol Des Rio



Dale a tu cuerpo alegria Macarena
Que tu cuerpo es pa darle alegria y cosa buena
Dale a tu cuerpo alegria, Macarena
Hey Macarena x2


Walaupun sepatah haram pun tak faham maknanya, lagu ini tak sah dinyanyikan tanpa iringan tariannya.



Lagu #6 Bad Romance – Lady Gaga



Rah-rah-ah-ah-ah!
Roma-roma-maa
GaGa-ooh-la-la!
Want your bad romance


Lagu ni sangat fofular walaupun ada bunyi macam jampi separah nak halau jin.




Walaupun lirik-lirik lagu di atas boleh membuatkan Pak Ngah dan Habsah Hasaan menangis, tapi kita semua tetap layan~!



p/s: Akan datang mungkin akan dipertimbangkan untuk mencari lagu-lagu hits melayu dengan lirik yang ‘bombastik’ pula

5 Responses
  1. R.K Says:

    for me , rhymes come first and then lyrics follows . perhaps that why -core suit nicely for me .

    / segalanya biru blue biru blue . waha !

    *could u just remove the word verifications ? ia sucks BIG time .

    ** when will we meet again ?



  2. 琬安琬安 Says:

    海鷗要高飛,必先遠退。花蜜要香醇,必先久釀。............................................................


  3. 做些小善事,說些愛的字句,世界更快樂。..................................................